Artikkeli // Uhrisavut

Uhrisavut

by

Uhrisavut

Majakka -hartauskirjoitus Suur-Keuruu, lokakuu 2023


Sytyttäessäni jälleen tulia takkaani seurasin kuinka kuivat tuohet ottivat liekin ja savu alkoi nousta kohti korkeuksia. Kunpa savun mukana nousisivat hentoiset rukoukseni Gazassa ja Ukrainassa kärsivien puolesta aina Jumalan eteen.
Mielikuvissani savuun sekoittuvat nekin savut, jotka nousevat sota-alueella tuhotuista tankeista, ja palavista rakennuksista. Savut nousevat myös tulista, joita sekä sotilaat että siviilit ovat sytyttäneet pysyäkseen lämpiminä viileässä yössä. Näidenkin savujen myötä nousevat sydäntä särkevät rukoukset Jumalan puoleen. 'Anna aseiden vaieta ja rauhan tulla'.

Ukrainan sodan uutisointi löysi tiensä mediavälineistä pian jokaisen suomalaisen puseron alle. Sota muistutti meitä ylisukupolvisesta traumasta ja siitä, että vastaavan katastrofin tapahtumapaikkana on ollut myös Suomi. Itsenäisenä maana olemme taiteilleet idän ja lännen välisessä jännitteessä käytännössä koko satavuotisen itsenäisyytemme ajan.
Israelin vastaava taiteilu arabivaltioiden puristuksessa on jälleen kulminoitunut väkivaltaisuuksiin, joissa on enää mahdotonta löytää voittajaa.

Kauan sitten profeetta Jesaja näki alttarin ja sen savut.
Jes 6:6-7 Silloin lensi minun luokseni yksi serafeista, kädessään hehkuva hiili, jonka hän oli pihdeillä ottanut alttarilta, ja kosketti sillä minun suutani sanoen: "Katso, tämä on koskettanut sinun huuliasi; niin on sinun velkasi poistettu ja syntisi sovitettu"

Jesajan näky oli symbolinen kuva Kristuksen, Rauhanruhtinaan, sovitustyöstä, jolla Hän maksoi syntivelkamme. Jeesuksen uhrikuolema on todellisuutta ja tapahtumana raakaa faktaa.
Sen omalle kohdalle mieltäminen on uskon asia.

Tie todelliseen rauhaan alkaa jokaisen omasta sisimmästä, siten että tekee sovinnon itsensä ja Jumalansa kanssa. Tämä sovinto on parasta rauhantyötä, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä.
Matt 5:9 Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heidät pitää Jumalan lapsiksi kutsuttaman.

Kai Kangas, pastori